Cuprins

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Coproprietarul casei prezentate - doamna Elżbieta - a fost asociat cu această zonă încă de când era copil. Aici s-a născut, aici a mers la școală și aici a locuit cu soțul ei după nunta în casa părinților - o clădire blocată, fără caracter.
Extensia de acasă nu este încă asta
Casa a fost construită în anii 1960, când piața nu avea materiale de construcții de bază, iar reglementările impuse în mod arbitrar defineau strict spațiul util. Acesta a fost construit din cărămizi din beton celular, silicat și ceramică disponibile atunci și a fost acoperit cu un acoperiș îndoit, care era o combinație între un tavan Klein și o structură de căprior din lemn cu o ușoară pantă. Acoperișul era acoperit cu hârtie de gudron. Clădirea avea un subsol parțial.
De la început a fost prea mic - era format din trei camere, o bucătărie, o baie și o toaletă. Așadar, când gazdele noastre, după ce părinții lor s-au mutat, au devenit proprietarii de drept, au decis să-l extindă, adaptându-l la nevoile unei familii de cinci persoane. După cum recunosc, înainte de a lua decizia de extindere, s-au gândit să cumpere un teren în altă parte și să construiască o casă nouă. În cele din urmă, însă, considerațiile sentimentale au predominat.
- Aceasta este mica mea patrie, nu am știut cum să o părăsesc - spune doamna Elżbieta.
Extinderea a constat în construirea unei terase (datorită căreia a fost creat un dormitor suplimentar), lărgirea camerei de zi și adăugarea unui garaj. Efectul nu a satisfăcut gazdele noastre: garajul era prea mic, iar camera și holul - prea înguste. De aceea, în 2001, au decis să schimbe radical aspectul casei lor.
Reconstrucție finală
Datorită prietenilor comuni, aceștia și-au găsit drumul către arhitectul Tomasz Wesołowski. Când a întreprins reamenajarea, ei i-au comunicat așteptări precise pentru viitorul proiect. Fiecare membru al gospodăriei trebuia să aibă o cameră de dormit cu acces strâns la baie. Camera de zi urma să se deschidă către o sală de mese conectată la seră, iar acestea aveau o legătură directă cu terasa și grădina. Doamna casei își dorea o cămară și o spălătorie, pentru care nu era loc până acum. Stăpânul casei a visat la un birou. Garajul urma să fie extins pentru a găzdui două mașini. Toate acestea pentru a păstra cât mai mult din vechea structură a casei.
În ceea ce privește forma corpului clădirii, proprietarii nu aveau cerințe clar definite.
- Deoarece casa avea un acoperiș plat tipic din anii 1960, camerele erau uneori reci - își amintește proprietarul. - Așa că am vrut să păstrez mansarda (nu neapărat utilizabilă), care să protejeze suplimentar interiorul de frig. În plus, mi-au plăcut întotdeauna acoperișurile plicurilor. Așa că am fost de acord cu domnul Tomek că, după reconstrucție, panta pantelor acoperișului nu va depăși 30%. El a estimat că un astfel de acoperiș ușor ridicat nu va domina corpul clădirii.
S-a dovedit că schimbarea a avut un efect pozitiv asupra arhitecturii casei, a cărei formă a făcut referire la modelele italiene. Se caracterizează printr-o eleganță calmă obținută grație unor diviziuni verticale clare cu accente orizontale - cornișe și rame de ferestre. Lucrarea a durat aproape doi ani, dar a meritat să așteptăm.
Schimbări
Arhitectul a încercat să pună în aplicare toate dorințele clienților săi. În partea adițională a parterului casei există un living mare cu șemineu și un studio alăturat al maestrului casei construit pe un plan octogonal. Deasupra sufrageriei se află dormitorul părinților cu baie. Pe cealaltă parte a holului alăturat se află camera fiicei mele. Un garaj pentru două mașini a fost construit lângă peretele unei clădiri rezidențiale cu o secțiune utilitară alăturată. Vechiul garaj și holul au fost demolate și în locul lor a fost construită o scară. Camera de bucătărie este locul unde a fost, iar camera de zi a fost transformată într-o sufragerie cu o seră. În partea veche a clădirii, două camere neschimbate sunt folosite de fiii investitorilor. Al treilea „vechi”camera a fost transformată într-o baie confortabilă, iar în locul fostei băi a fost amenajat un dressing cu o spălătorie și o cameră de uscare.
Acoperișul casei a fost acoperit cu țiglă bituminoasă, care poate fi ușor acoperită chiar și cu sculpturi complicate, numeroase colțuri și coșuri, care au acum o formă foarte mare. (Utilizarea plăcilor ceramice tradiționale ar crește semnificativ costurile de acoperire). Atât forma cât și culoarea învelișului sintetic au fost atent selectate pentru a se armoniza cu culoarea tencuielii structurale de pe fațade. Pentru noile părți ale casei - ca și pentru vechea clădire - s-au folosit blocuri de beton celular pentru a obține un substrat posibil similar pentru tencuiala de pe fațade (pereții de cărămidă s-ar așeza mult mai mult înainte de a putea fi tencuiți). Astăzi este imposibil să vedem unde se află granița dintre partea veche și cea nouă a clădirii fără a citi documentația tehnică.
Datorită reconstrucției, casa nu numai că are o suprafață utilă de 150 m2, dar a devenit și mai confortabilă, funcțională și mai economică de utilizat.
Calea spre succes: moderație și tradiție
Interiorul casei atrage atenția prin prelucrarea lemnului de înaltă calitate. Este greu de crezut că este din lemn de pin. Își datorează aspectul nobil unei manopera atente și un design bun.
- Nu ne plac articolele prea moderne, deoarece se îmbracă rapid. Apreciem ceea ce a devenit o tradiție și s-a dovedit în ultimii sute de ani, spune Elżbieta. - Preferăm mobilierul vechi de pe piețele de antichități și magazinele de antichități, chiar dacă acestea sunt în stare proastă și trebuie renovate cu mult efort și resurse.
Și, deși aceste articole colectate de-a lungul anilor nu aparțin unui singur stil, ele dau impresia unui întreg omogen. Atmosfera de antichitate creată de aceștia se armonizează surprinzător de bine cu aspectul interior modern.
Există un loc pentru a respira.
Casa este situată în colțul parcelei și se învecinează cu străzi relativ aglomerate care se intersectează în unghi drept (una dintre ele trece printr-o linie de autobuz cu o oprire față de scaunul familiei). Pe de o parte, o astfel de locație provoacă un anumit disconfort, dar, pe de altă parte, a permis o frumoasă grădină mare în partea din spate a clădirii. Pentru a face efectul și mai bun, proprietarii au cumpărat un teren vecin pe care cineva a început să construiască o casă.
Pregătirea proiectării grădinii a fost comandată unei firme specializate, care a întreprins, de asemenea, toate lucrările pregătitoare mai grele. În primul rând, au fost acoperite fragmente din construcția potențială pe noua parcelă. În acest scop au fost folosite moloz și alte deșeuri din construcții. Acest lucru evită plata pentru eliminarea deșeurilor. Totul era acoperit cu grijă de pământ. Dealul rezultat a fost semănat cu iarbă și acolo a fost înființată o grădină de stâncă. Un iaz a apărut la poalele sale. Un șir de tisi a fost plantat de-a lungul străzii, care în timp va neutraliza cartierul său zgomotos. Pe marginea terasei, a fost construit un foișor solid, dar pitoresc, care este un lounge de vară pentru rezidenți.
Fosta clădire a fermei a fost, de asemenea, renovată și transformată într-un elegant pavilion de grădină cu o sală de biliard.
- Vom locui aici cu soțul meu la bătrânețe - râde Elżbieta.
Plantele frumos înflorite și atent selectate adaugă farmecul grădinii, îngrijită cu grijă de doamna casei. Aici, la fel ca acasă, totul este rezultatul unor decizii bine gândite și consistente pe care proprietarii le-au luat împreună cu profesioniștii. Deși această cooperare nu a fost lipsită de controverse și dispute, a fost posibil să se ajungă la un compromis care să servească coerența arhitecturii și a împrejurimilor sale.
Această reamenajare îi poate încuraja pe alții să întreprindă acțiuni similare. La urma urmei, mii de case urâte și elegante își așteaptă timpul. Atâta timp cât au o structură sănătoasă și stau pe parcele atractive - nu ezitați.

O casă unifamilială, din cărămidă, cu mansardă utilizabilă
Autor al reconstrucției și amenajării interioare: Tomasz Wesołowski
Suprafață utilă: 280 m2
Suprafață parcela: 2.500 m2
Rezidenți: doi adulți și trei copii adolescenți
Costul reconstrucției și finisării conform estimărilor redacției: 800.000

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Posturi Populare

De ce fumează șemineul?

Când ardeți în șemineu, puteți mirosi fum. Care ar putea fi cauza și este periculoasă? Piotr P., Opoczno…

Pompa de căldură sursă de aer

Anul viitor urmează să-mi renovez casa. Este situat în Pomerania, într-o zonă fără gaz. Este suficient să-l încălziți doar cu o pompă de aer ...…

Conectarea încălzitorului de gaz la coș

Un instalator pe care îl știu m-a ajutat să conectez aragazul din baie. Un specialist, pe care l-am chemat să-l pornească, a spus că gazele de eșapament nu trebuie să fie ...…