Cuprins

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Forma modestă, atemporală, se potrivește bine cu stilul arhitectural destul de haotic al clădirilor din jur.
Terasa mare este acoperită cu o pergolă mare din lemn, care va crește în timp cu viță de vie
Vedere a casei de pe strada de intrare. O ușă largă de garaj facilitează intrarea în garaj și în toate manevrele din această zonă. Dezavantajul acestei soluții, în special în contextul eficienței energetice, este răcirea puternică a camerei de garaj de fiecare dată când este deschisă
Intrare acoperită în casă din garaj
Lemnul de pe fațade are nu numai o funcție estetică. Este, de asemenea, utilizat pentru realizarea rulourilor exterioare glisante - sau mai bine zis a obloanelor moderne - care protejează casa de supraîncălzire.
Zona de living a casei este deschisă, este ușor de văzut toate zonele funcționale: colțul lounge, sufragerie, bucătărie și chiar zona de intrare în clădire
Terasa cu o suprafață finisată cu lemn este o extensie a spațiului de zi deschisă
Șemineul din sufragerie are doar o funcție decorativă. Sistemul de încălzire este controlat în așa fel încât să nu supraîncălzească și să răcească casa, datorită căreia se menține o temperatură constantă în camere
O bucătărie de culoare albă cu accesorii din lemn adaugă caracter fotografiei așezate deasupra blatului. Datorită acestei soluții, designul interior capătă caracteristici individuale
Albul pereților, caracteristic tuturor interioarelor clădirii, a fost frumos spart și evidențiat cu lemn de culoare închisă, care a terminat scările, conectând partea privată a casei cu parterul în general accesibil
Există două băi în casă. Deși împărtășesc trăsăturile modernității și formele geometrice ale mobilierului, decorul lor este extrem de diferit. Aceasta este o idee estetică interesantă, iar membrii gospodăriei pot folosi baia care li se potrivește mai bine
Apa caldă menajeră, utilizată atât în băi, cât și în bucătării, este preparată folosind o pompă de căldură specială aer-apă; aerul cald este luat din garaj și încălzește apa din rezervor
Amenajarea camerelor la parter și la etajul superior al casei
Arhitectul Piotr Tabaszewski
Arhitect Zbigniew Rąbalski
Arhitectul Paweł Gonia
Investitorii, ca mulți alții, la un moment dat în viața lor, când aveau deja resursele financiare și copiii crescuseră, au decis să își înlocuiască apartamentul existent în oraș cu o casă de familie situată pe margine. Au ales o suburbie îndepărtată de Bydgoszcz cu caracterul unui mic oraș, unde tot mai mulți orășeni se așează, căutând adăpost relativ aproape de centru, cu infrastructura și locurile de muncă.
Casă pasivă: cum să folosiți soarele în casa și grădina dvs.
Un teren relativ mic (a cărui suprafață este de doar 752 m2) nu era o investiție excesiv de costisitoare, dar avea un dezavantaj major - avea o intrare din sud-est. Problema a fost rezolvată prin amplasarea clădirii rezidențiale conectate la garaj pe partea de nord a parcelei. Datorită acestui fapt, spațiul grădinii, în mare parte cu o peluză „engleză” atent întreținută, se deschide către cea mai însorită parte a proprietății. Această locație a clădirii a permis, de asemenea, utilizarea maximă a energiei solare, care este necesară pentru a îmbunătăți echilibrul energetic al casei.
Realizări de casă: casă pasivă după un design gata
Și trebuie subliniat faptul că a fost deosebit de importantă în cazul acestei case, deoarece proprietarii intenționau să îndeplinească toate cerințele pentru o casă pasivă. - Pentru a atinge parametrii necesari, clădirea trebuia să fie, mai presus de toate, bine amplasată pe parcela în raport cu direcțiile lumii - subliniază arhitectul. - Camerele destinate „locuinței umane”, adică camerele de zi și de dormit, sunt situate pe partea de sud-vest, astfel încât razele soarelui să le ajungă cât mai mult posibil. Camerele auxiliare și zonele de comunicații au fost amenajate astfel încât să asigure o izolare termică suplimentară a interiorului pe partea de nord - adaugă arhitectul.
Casă eficientă din punct de vedere energetic: pompă de căldură și încălzire prin pardoseală
Investitorii s-au concentrat de la bun început pe soluții de economisire a energiei. Prin urmare, au decis ca dimensiunea casei cu camera de garaj să nu depășească 200 m2.
Pentru ca casa să îndeplinească cerințele unei case pasive, aceasta a fost echipată cu o pompă de căldură (pentru încălzirea apei) și încălzire electrică prin pardoseală.
Cu o bună izolație a pereților exteriori, fără punți termice și expunerea corectă a clădirii, costurile de funcționare au fost reduse la minimum. Acumularea încălzirii prin pardoseală cu aplicarea celui de-al doilea tarif a furnizat o sursă eficientă și ieftină de căldură, ceea ce s-a tradus într-o reducere semnificativă a costurilor de întreținere a locuinței.
O casă modernă, cu o formă simplă
Casa este proiectată pe un plan dreptunghiular, cu o cameră de garaj atașată la corpul său în unghi drept. Corpul clădirii este acoperit cu un acoperiș în două ape, pe lângă cerințele de proiectare cu economie de energie, se referă la vechea tradiție a locuințelor unifamiliale locale. Din păcate, astăzi în vecinătatea unor astfel de case este ca un leac.
Aspectul exterior al clădirii este caracterizat de trei materiale de fațadă contrastante sub formă de plăci de grafit , tencuială albă a pereților și elemente din lemn. Acestea din urmă nu sunt doar decorative, ci și pur practice - de exemplu, rulourile exterioare glisante protejează împotriva luminii în exces.
Locația casei: cum să nu vedeți strada
Designerii - precum și investitorii înșiși - au dorit ca interiorul casei să se deschidă cât mai mult în spațiul grădinii. Prin urmare, partea de la parter a clădirii este vitrată cu ferestre înalte pe toată înălțimea sa. Pe terasa situată la nivelul solului, a fost ridicat un fel de pergolă ajutată din lemn, care nu obstrucționează vederea și o protejează de soarele excesiv. Designul este completat de un gard lateral, care, datorită simplității sale și a materialelor utilizate, se potrivește bine cu corpul principal al clădirii.
O casă modernă cu două etaje a fost împărțită funcțional într-un mod foarte tradițional, dovedit: o zonă de zi la parter și o zonă de noapte la primul etaj.
Primul este un spațiu comun, cu excepția camerei de oaspeți, care în viitor poate fi transformată în dormitorul principal al investitorilor.
Intrarea în interiorul casei este situată pe partea de nord, acoperită cu un acoperiș dreptunghiular, plat, transparent. În partea centrală a parterului există un living cu o sufragerie și o bucătărie. O extensie naturală a camerei de zi este o terasă mare în raport cu dimensiunile clădirii, care pe vreme bună servește familiei să se relaxeze și să mănânce în aer liber. La primul etaj există trei dormitoare cu baie și dressing.
Interioare: claritate, contrast și spațiu
Designul interior se armonizează cu natura disciplinată a arhitecturii casei. Distincția sa nu este atât mobilierul și obiectele adunate aici, cât mai presus de toate frumusețea amenajării spațiale, sporită de albitatea pereților și de lumina omniprezentă care pătrunde prin vastele întinderi ale ferestrelor.
Pe acest fundal, capetele mobilierului în tonuri gri și scările întunecate care duc la podeaua dormitorului privat, precum și panourile din lemn care încălzesc albul strălucitor al pereților bucătăriei și ale băii, referindu-se la rulourile care acoperă ferestrele și scândurile utilizate pentru împrejmuirea proprietății, se evidențiază mai clar.
Casă pasivă conform proprietarilor
- Inițial, am planificat să implementăm unul dintre numeroasele proiecte gata făcute disponibile pe piață. Cu toate acestea, datorită complotului destul de îngust, am renunțat rapid la această intenție și am decis să ajungem la un proiect individual. Printre puținele oferte inițiale, atenția noastră a fost atrasă de proiectul unui grup de tineri arhitecți XOSA din Bydgoszcz. Casa pe care au propus-o s-a remarcat prin forma remarcabilă și îndeplinirea majorității cerințelor noastre în ceea ce privește aspectul camerelor și eficiența energetică, care a devenit un criteriu important pentru alegerea unui proiect.
Pentru ca toate lucrările de construcție să se desfășoare în mod corespunzător, am angajat un inginer, Wojciech Witkiewicz, proprietarul companiei Buduje Domy Pasywne. El a supravegheat selecția contractanților, livrarea materialelor și a supravegheat realizarea raporturilor energetice presupuse.
Am locuit în casă în iulie 2014, deci putem rezuma acum un sezon complet de utilizare a clădirii. Credem că investiția în soluții de economisire a energiei a fost un succes și le recomandăm tuturor celor care se gândesc să construiască o casă. Costul anual total al întreținerii clădirii, inclusiv utilitățile, a fost sub 7.500 și estimăm că va fi chiar mai mic în al doilea sezon, datorită finalizării lucrărilor în jurul casei și a cererii mai mici de căldură datorită uscării clădirii. Ventilația mecanică a permis o reducere semnificativă a costurilor de încălzire iarna, iar vara - datorită etanșeității clădirii, dar cu schimb constant de aer - a făcut posibilă menținerea unei temperaturi mai scăzute în interiorul casei decât în exterior.Încălzirea electrică oferă confort termic iarna, cu cheltuieli financiare greu de obținut chiar și cu cele mai ieftine metode și costă mai puțin de 1500 pentru întregul sezon de încălzire. La rândul său, cheltuielile pentru pregătirea apei calde menajere pe tot parcursul anului au fost sub 700.
Casa pasivă conform arhitecților
Arhitectul Paweł Gonia de la studioul XOSA Architekci: - În afară de o amplasare bună către colțurile lumii, o problemă importantă pentru o casă pasivă este și geometria (dispunerea și forma clădirii), astfel încât consumul de energie să fie cât mai redus posibil. Coeficientul de formă a clădirii este utilizat pentru a verifica geometria optimă, adică zona pereților despărțitori externi ai încăperilor încălzite (A) până la cubatura acestor încăperi (V). În proiectul nostru (a se vedea galeria de la implementarea casei pasive), am reușit să realizăm acest raport la nivelul A / Ve = 0,68.
Un alt element important sunt partițiile. Pereții exteriori ai casei sunt realizați din blocuri de beton celular de 24 cm grosime pe un mortar cu strat subțire. Izolația este de 25 cm din polistiren de grafit cu un coeficient de conductivitate termică lambda = 0,033 W / (mK). Ca rezultat, coeficientul de transfer de căldură U pentru pereți este de numai 0,096 W / (m2K).
Casa a fost sigilată suplimentar din interior cu un strat de folie de izolație termică, creând un sandwich energetic. Datorită acestui fapt, etanșeitatea casei se menține la nivelul n50 = 0,61 / h. Acoperișul este izolat cu vată minerală sub formă de granule, cu grosimea de 50 cm și coeficientul lambda = 0,038 W / (mK). Întreaga partiție, cu o grosime de 25 cm, a atins coeficientul U = 0,086 W / (m2K).
Casa folosește ferestre și uși cu 3 geamuri de înaltă calitate, cu un coeficient U = 0,8 W / (m2K). Consumul de energie al clădirii este, de asemenea, foarte influențat de ventilația cu economie de energie, sistemul de încălzire și sistemul de preparare a apei calde menajere. Această casă utilizează ventilația de alimentare și evacuare cu recuperare de căldură (recuperare) la un nivel de eficiență (efectiv) de 85%. Sistemul de încălzire a fost realizat prin așezarea cablurilor electrice de încălzire - podeaua funcționează, așadar, ca un acumulator de căldură.
XOSA este un studio modern de arhitectură fondat de Paweł Gonia, Piotr Tabaszewski și Zbigniew Rąbalski în 2012 în Bydgoszcz. - Suntem o echipă de designeri care nu se tem de provocări și caută constant soluții proaspete, neobișnuite - subliniază arhitecții. - Apreciem simplitatea și funcționalitatea în design și, în același timp, ne pasă de detaliile arhitecturale. Credem în puterea soluțiilor moderne cu utilizarea unor tehnologii interesante, care se traduce prin caracterul individual și competitivitatea proiectelor. Fiecare proiect nou este o adevărată provocare pentru noi, pe care o abordăm cu un angajament deplin. Dorim întotdeauna să participăm la procesul de implementare a proiectului până la final, astfel încât executarea acestuia să fie în concordanță cu conceptul.
Certificat de construcție:
Pow. Suprafață utilă: 188,9 m2 (cu garaj)
Suprafață amenajare clădire: 152,7 m2
. parcele: 752 m2.
Autorii proiectului: XOSA Architekci - Paweł Gonia, Piotr Tabaszewski, Zbigniew Rąbalski
XOSA Architekci: Architect Paweł Gonia (tel. 509 247 627); constructor mgr inż. Przemysław Kubas; birouri partenere: construcții - mgr inż. Przemysław Kubas KUBATURA; instalații electrice - Wojciech Falkowski, Jerzy Czapnik; web design - mgr inż. Wojciech Mikołajewski IZING grup.

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Posturi Populare

Loft în stil scandinav în New York

El poate coace pâine tradițională, poate construi o masă, poate proiecta o piesă de mobilier de lux și o pălărie originală. Împreună cu soția sa, jurnalist de profesie, și trei copii ...…