Cuprins

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Atât grădina, cât și întregul mediu al casei se potrivesc cu tendința minimalismului și a geometriei consistente
În ciuda limitărilor rezultate din planul de dezvoltare spațială, arhitectul a depus eforturi pentru a sublinia în mod clar orizontalitatea clădirii și împărțirea blocurilor, caracteristice unei case cu un etaj.
Un bloc aproape complet independent care stă pe o terasă cu pietriș, găzduiește camerele celor mai tineri membri ai familiei
Fragmentul vizibil al etajului superior al casei, acoperit cu o foaie, iese în evidență clar față de restul fațadei, coborând ușor optic
Un fragment din fațada corpului superior al casei acoperit cu o foaie
Vedere la terasa exterioară, care servește drept lounge de vară.
Structura ușoară din oțel a terasei sugerează existența pereților și a acoperișului
Geamuri suplimentare de sticlă mată, care difuzează bine lumina nordică, au înlocuit jaluzelele interne ale ferestrelor
Jaluzelele exterioare protejează împotriva încălzirii excesive a interiorului
Jaluzelele exterioare sunt un element arhitectural important al acestei case
Casă la amurg
Gardul parcelei sub formă de gabioane
Zona de zi cu expunere la sud-vest este plină de lumina soarelui toată ziua
Spațiul deschis al sufrageriei curge lin în bucătărie
Scările către primul etaj sunt o sculptură spațială importantă în interior. Sunt finisate cu foi flăcate
Peretele de deasupra scărilor era acoperit cu plăci subțiri de beton. Au fost făcute amprente de mână ale tuturor locuitorilor
Vedere a spațiului de locuit din bucătărie
Sala de mese și o insulă de bucătărie din beton cu un caracter minimalist contribuie la decorul zonei de zi a casei
O hota moderna montata in tavan deasupra plitei electrice
Decorul băii gazdelor imită designul modern, purtat în mod constant în toată casa
Pereții din baie sunt finisați cu plăci arhitecturale de beton
Lângă dormitorul părinților, arhitectul a planificat o baie pentru uz exclusiv
Peretele este finisat cu cărămidă văruită
O aterizare a scărilor între etaje
Vedere de la scări la parter
Planurile casei - parter
Planurile casei - primul etaj
Recordul casei
Suprafața utilă a casei : 190 m2
Suprafața parcelei: 700 m2
Design arhitectural și interior: arhitect Robert Jaworski, ABV Architekci
Fără îndoială, viziunea este fascinantă. Pe teren există o casă albă în formă orizontală, care se referă la arhitectura contemporană a clădirilor cu acoperiș plat. Deci, există geamuri împrăștiate pe ambele părți de la tavan la podea, există benzi înguste de iluminat, de asemenea, cele umplute cu sticlă opală discretă, există, de asemenea, o zonă de intrare clar marcată și iluminată, cu un garaj. Când priviți din partea laterală a elevațiilor laterale mai scurte, la prima vedere, puteți avea impresia că parterul conceput în acest mod a fost pur și simplu îmbogățit cu o pardoseală într-o schemă de culori diferită - deci este vorba despre sculptură simplă și diversificare a formei. Cu toate acestea, când ne apropiem de casă din partea de nord a intrării, suntem surprinși să descoperimcă acest etaj nu crește organic din corpul parterului, ci îl contrazice complet, se ridică pe el, ca o a doua clădire mult mai mică și complet diferită (foto)! O structură metalică acoperită cu un acoperiș cu două fronturi (cu mai multe deschideri de ferestre) se ridică în mod neașteptat de la parterul luminos, cu culoarea sa orientată spre negru.
Casa pe casă
Pe de o parte, clădirea este complet diferită de întreaga zonă înconjurătoare a clădirilor, se poate vedea că provine dintr-o filosofie diferită a creării arhitecturii. Și pe de altă parte - acest etaj, se referă la același cartier, atât în ceea ce privește forma, cât și înălțimea clădirilor realizate în acest fel. Extravaganţă? Experiment? Sau poate o glumă și un ochi au făcut cu ochiul la observator?
Arhitectul și proprietarul explică în același timp întreaga idee după cum urmează:
- Am vrut să arăt că cerința unui acoperiș înclinat, care este inclusă în prevederile planului de dezvoltare spațială, poate fi îndeplinită fără a rezolva corpul într-un mod standard. Ideea împărțirii funcționale a interioarelor a fost, de asemenea, importantă, deoarece, în conformitate cu visul nostru de a avea o casă cu camere amenajate pe un singur nivel, muntele era destinat doar copiilor. Și acoperirea acestei părți a casei în întregime cu tablă întunecată a fost tăierea vizuală de la parter, sublinierea orizontalității clădirii și coborârea vizuală a clădirii.
A încânta, nu a închide
Proprietarii au căutat un teren adecvat de aproape doi ani. La început și-au imaginat că va fi un teren mare în afara orașului, dar în cele din urmă prețurile vieții și ale terenurilor au verificat oarecum aceste planuri. Așadar, stătea pe 700 m2 situate în limitele orașului, deși trebuie admis că chiar la marginea sa, într-un loc liniștit și fermecător, unde până de curând erau pajiști și câmpuri (unele dintre ele încă au supraviețuit) și „în spatele cuprului” foșnind în cele mai bune păduri masoviene - clima și aura zonei seamănă puțin cu zonele de coastă.
Pe cele două părți ale parcelei există încă un spațiu gol care așteaptă dezvoltarea, dar pe a treia, chiar „în spatele”, există case de vecini cu două etaje. Clădirea descrisă este la doar câțiva metri distanță, dar sunt separate cu pricepere de una dintre perlele întregului complex - un gard impresionant realizat din coșuri de gabion metalic cu umplutură de piatră (foto). Acest tip de soluție este din ce în ce mai îndrăzneț în dicționarul arhitecților polonezi, potrivindu-se perfect cu arhitectura modernă. Nu este diferit de data aceasta și, cel mai important - materialul interesant a fost folosit cu moderare, apărând doar pe două laturi incomplete ale complotului. Dacă ar îngrădi întregul lot, ar fi claustrofob care închidea casa într-un spațiu restrâns,taie-l de pe lume. Gabioanele cedează la un moment dat un gard tradițional din scânduri, iar pe cea mai mare parte a perimetrului - un gard metalic ușor, ajurat. O anumită masivitate revine doar la poartă, referindu-se în ceea ce privește materialul și culoarea la podeaua de tablă.
Pânza sau schița
Casa, a fost construită timp de cinci ani. Întregul este împărțit funcțional în două părți principale - inferioară și superioară. Aproape întregul fund al clădirii este un spațiu care nu este practic împărțit de nici un perete (foto). Doar dormitorul gazdelor cu o baie pentru ei, o spălătorie, o mică baie pentru oaspeți și un garaj situat lângă intrarea în casă sunt ascunse vederii oaspeților.
Cu toate acestea, este imposibil să opunem impresia că spațiul de la parter nu se termină cu ceea ce este închis în acești câțiva pereți. Acest lucru poate fi văzut clar atunci când privim proiecția, dar nu numai. O parte destul de mare a fost sculptată din conturul casei și „expusă” în exterior, unde servește ca o terasă cu scaune din lemn, o masă, fotolii confortabile, o umbrelă și smocuri de iarbă care cresc din pietre. Deci suntem sub marele acoperiș al cerului, dar nu în totalitate, pentru că suntem înconjurați de un grătar metalic ridicat în jurul terasei (foto). Ca o rămășiță a unei construcții sau o schiță a ideii unui arhitect abandonat în timpul lucrărilor, separă încă spațiul, este un contur abia vizibil al zidurilor, o legătură între ceea ce a fost construit,și natură pură. Această soluție interesantă oferă ușurinței casei, deși - după cum se dovedește - conține și cel mai practic element.
- În cele din urmă, intenționăm să instalăm acolo o velă legată și retractabilă - explică arhitectul. - Terasa este orientată spre sud și necesită protecție împotriva soarelui. Cu toate acestea, nu am vrut să instalăm nimic permanent deasupra acestuia, deoarece ar elimina lumina atât de dorită de noi.
Ascetism și spațiu
La planul de la parter, vedem termeni precum cameră de zi, birou, sufragerie sau bucătărie. În interiorul real, li se atribuie chiar elemente de echipament care sunt asociate cu acest tip de cameră. Prin urmare, bucătăria este dominată de o insulă cu plită electrică, iar lângă ea, un perete montat, printre altele, echipament de copt. În sala de mese, două rânduri de scaune sunt aranjate de-a lungul unei mese lungi, expresive (foto), care amintește puțin de o masă de desen puternic prelucrată artistic. Livingul este alcătuit dintr-o varietate de canapele moi și scaune împrăștiate lângă șemineu, invitându-vă să vă întindeți, iar biroul are un fotoliu confortabil, cu suport pentru picioare.
Cu toate acestea, aceste diviziuni par a fi o convenționalitate de anvergură, spațiile fuzionează ușor între ele și totul este înfășurat și ținut împreună de lumina soarelui, pătrunzând prin geamurile mari ale ferestrelor dotate cu jaluzele.
Interiorul este dominat de modernitate, beton pe tavan și pereți (îmbogățit ici și colo cu cărămidă văruită (foto) sau blocuri vopsite în alb), țevi de oțel care rulează sub tavan și foi de flăcări care acoperă scările și mobilier geometric, de asemenea, de designer (de ex. menționatul fotoliu proiectat de Patricia Urquiola) sau o măsuță de cafea surprinzătoare sub forma unui cap neterminat de Paola Zanovello), mai multe lămpi (inclusiv cea de Marc Sadler), câteva picturi moderne direct din tradiția abstractă, incl. grafică mare realizată de celebrul artist de stradă „NAWERA” (foto). Imaginea a fost creată intuitiv, a fost pictată pe loc, într-o singură zi.Grafica mai mică a fost realizată de un coleg Paweł Wąsowski, comutatoare de iluminat ingenioase, lemn pentru șemineu și o amprentă jucăușă de patru mâini deasupra scărilor. Totul aranjat de arhitect și soția sa. - Ne plac materiile prime și cele naturale - recunoaște Robert Jaworski. - Ne-am săturat să ne răsfățăm excesiv și să încălzim interiorul. Lumina soarelui are grijă de acest lucru suficient. Iar cel mai bun fundal pentru el sunt culorile modeste, monocrome.- Ne-am săturat să ne răsfățăm excesiv și să încălzim interiorul. Lumina soarelui se ocupă suficient de mult de acest lucru. Iar cel mai bun fundal pentru el sunt culorile modeste, monocrome.- Ne-am săturat să ne răsfățăm excesiv și să încălzim interiorul. Lumina soarelui se ocupă suficient de mult de acest lucru. Iar cel mai bun fundal pentru el sunt culorile modeste, monocrome.
Spre grădina cerului
La primul etaj sunt două camere pentru copii menționate mai sus, cu băi. Acolo, decorul este mai tradițional, cu pereți finisați cu tencuială albă și parchet din lemn. Vederea de la ferestrele de la primul etaj va fi îmbogățită în viitor cu o grădină extinsă amenajată pe un acoperiș plat. Deocamdată, este acoperit pe toate părțile cu un strat de pietre ușoare, mici, care amintesc de sudul Europei.
Clădirea a fost plină de viață acum un an, când proprietarii și copiii lor s-au mutat acolo. Creatorul său spune că a fost creată „o casă unifamilială compactă cu un program minim”. Singurul lucru care lipsește este un garaj mai mare, unul pentru două locuri de parcare. Dar pur și simplu nu se putea face în aceste condiții. Cu toate acestea, trucurile cu spațiu își au limitele.

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Posturi Populare

Loft în stil scandinav în New York

El poate coace pâine tradițională, poate construi o masă, poate proiecta o piesă de mobilier de lux și o pălărie originală. Împreună cu soția sa, jurnalist de profesie, și trei copii ...…