Cuprins

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Małgosia, bucuroasă, a mutat loja pădurarului în parcelă, apoi a extins-o și a echipat-o timp de câțiva ani. Soarta a dorit ca în timpul construcției să câștige nu numai un nou cuib de familie, ci și un partener de viață.
- Această construcție ne-a adus împreună - explică Robert. - Acum câțiva ani, Małgosia m-a rugat să o ajut să adapteze clădirea. Așa că am devenit nu doar manager de construcții, ci și rezident permanent.
Cooperarea dintre Małgosia și Robert s-a dovedit a fi foarte fructuoasă - mica lojă a pădurarului a crescut în lateral cu două aripi simetrice și a fost îmbogățită cu echipamente foarte moderne (de exemplu, un recuperator - în loc de sobe cu gresie) și estetică originală. Alături, a fost construit un rând de clădiri agricole, care constituie un complex elegant al unei ferme contemporane: o magazie de lemne, o încăpere pentru scule și o magazie pentru trei mașini.
Astăzi, habitatul nou creat arată ca o frumoasă moșie de țară. Clădirile, păstrate într-un singur stil, poartă semnele decorațiunilor interesante. Au fost acoperite cu cioburi de aspen Suwałki, lemnul de pe fațade a fost albit, iar tâmplăria ferestrei și ușilor, precum și a acoperișului au fost vopsite într-o intrigantă culoare smarald - „veche” și modernă în același timp.
Toate ideile provin de la proprietari, legate profesional de construcții și arhitectură - Małgosia proiectează interioare (și conduce o galerie de artă în Varșovia), iar Robert lucrează într-o renumită companie de construcții.
Amândoi se bucură de faptul că nu au trebuit să se grăbească să construiască casa - aveau unde să locuiască. De la început, au presupus că vor construi doar pe veniturile curente, fără să ia împrumuturi și, dacă nu își permit să efectueze mai multe lucrări, pur și simplu … vor aștepta. Rezultatul cooperării lor este o casă confortabilă și elegantă, cu o atmosferă unică - o casă pentru tot restul vieții. S-au mutat acolo în primăvara anului 2003. Ea a
început singură
În urmă cu zece ani, în 1993, Małgorzata a decis că nu are rost să așteptăm pentru totdeauna un apartament în Varșovia. Ea a decis să facă un pas disperat - a lichidat cartea de locuințe și a început să caute un teren lângă oraș. A găsit-o la marginea pădurii Kampinos. Terenul era ieftin (pentru că era complet neînarmat), dar era pitoresc situat pe pajiști nesfârșite cu păduri de arin și mesteacăn. Doar un drum de pământ ducea spre sat. Małgosia a cumpărat curajos câteva hectare și apoi și-a convins prietenii să se așeze lângă ea. Astfel, a fost creată o mică colonie de coloniști din oraș.
Małgosia a început să caute o colibă de lemn pe care să o poată muta în parcelă. Nu numai pentru că este cel mai simplu, mai rapid și mai ieftin mod de a-ți crea propriul unghi. Pur și simplu i-au plăcut astfel de case de mult timp - așa cum spune ea însăși: cu un caracter și o atmosferă unice.
- Nu am vrut să construiesc o casă complet nouă - nici cărămidă, nici lemn - pentru că nu mi-o permiteam. Când cumpăr un bloc vechi de lemn, aș cumpăra imediat un adăpost gata făcut, chiar dacă adaptarea acestuia ar trebui răspândită în timp - spune el
Loja pădurarului, care stătea pe marginea poienii, lângă loja pădurarului, îi plăcea pentru că avea proporții diferite față de o cabană tipică de țară. Era mai înalt, mai frumos și în același timp nu prea mare - doar pentru buzunarul ei modest.
Cel mai important lucru este starea lemnului
De fiecare dată când Małgosia a găsit o casă de demolat, a verificat modul în care era conservată. Avea propriul ei mod de a face acest lucru: căutând dulgheri bătrâni și cu experiență la fața locului și cerând o opinie profesională. A fost la fel și cu cabana pădurarului. Profesioniștii au examinat starea acesteia introducând știfturi lungi între bușteni (în special în colțurile casei și sub ferestre, adică în locurile cele mai expuse petelor și putrezirii). De asemenea, au îndepărtat tencuiala de calcar de pe pereții din interiorul casei în mai multe locuri și au verificat cu atenție structura acoperișului (deoarece cabana pădurarului ardea). Părerea lor a fost: casa este 70% sănătoasă și potrivită pentru relocare.
Mulțumită, Małgosia s-a alăturat licitației anunțate de Direcția Pădurii Kampinos. A câștigat-o și imediat după aceea a început să solicite permisele corespunzătoare pentru a construi o casă pe parcelă. Planul ei era simplu - să ia cabana în starea ei existentă și abia apoi să o extindă. Ținând cont de această eventualitate, a pregătit imediat proiecte de extindere și le-a prezentat comunei spre aprobare.
Demolarea și relocarea
Relocarea lojei pădurarului a avut loc la sfârșitul verii anului 1997. Două echipe și-au început activitatea simultan: zidarii au turnat fundații pentru casă, iar la 40 km mai departe, tâmplarii au demontat, inventariat și marcat elemente din lemn din lemn (prin tăierea unor cifre romane mici în grinzile cu topoare). Munca ambelor echipe a durat o săptămână.
Zidarii au săpat tranșee pentru picioare în conturul colibei și au ridicat armături din ele, astfel încât în viitor să fie ușor să se lege picioarele prelungirilor. Pământul era dur, turbos, iar apa subterană era înaltă, deci avea o adâncime de numai 70 cm în pământ. Este puțin prea puțin, dar Robert a estimat că picioarele continue din beton armat ar susține structura de lemn (de fapt ușoară) a casei.
Când elemente ale clădirii au fost aduse în proprietate, au arătat atât de groaznic încât prietenii lui Robert au bătut în cap și au sfătuit că acest „teanc de lemn” ar trebui pur și simplu ars. Małgorzata era îngrozită, doar Robert avea destulă imaginație pentru a vedea viitoarea casă în grămada de scânduri și se temea.
Demolarea a confirmat că grinda acoperișului (a fost înlocuită cu una nouă după incendiu) și pragul sunt în stare perfectă. Din păcate, buștenii pereților au fost deteriorați de suprafață de dăunători, care au intrat din interior sub covorașe de stuf acoperite cu tencuială de var. Grinzile pătate de var purtau și nenumărate urme de cuie.
Este din nou acasă
Picioarele sunt izolate cu două straturi de pâslă de acoperiș pe mastic. S-a pus o fundație asupra lor și a început construcția zidurilor exterioare. Clădirea are o structură post-și-grindă, în care sunt așezate mai întâi bușteni verticali lângă deschiderile ferestrelor sau ușilor, iar apoi se introduc bușteni orizontali (conectați cu o „limbă străină” și dibluri) și ferestre. Colțurile casei sunt legate de vechea metodă de tâmplărie, fără utilizarea de cuie, adică „coadă de rândunică”.
Anterior, în colibă se intra din lateral, dar Margaret dorea intrarea în partea centrală a frontului. De aceea, ușa existentă a fost instalată în locul unei ferestre mici de bucătărie, iar intrarea laterală a fost acoperită cu scânduri.
În prima fază, a fost creată doar învelișul exterior al clădirii, fără pardoseli, tavane și pereți interiori (au fost înlocuiți cu coloane structurale care susțin grinzile tavanului și șarpanta acoperișului), deoarece proprietarul dorea să evite costurile suplimentare. Doar în mansardă, ea a construit patru dormitoare, în vederea adaptării ulterioare a mansardei în scopuri de viață. Acoperișul era acoperit cu hârtie de gudron la îmbarcare. Winter a găsit casa în această stare.
Impregnare dificilă
Înainte de a refolosi clădirile din lemn, este întotdeauna recomandat să se impregneze toate elementele lor. O metodă bună sunt băile de câteva zile în căzi, în preparate pentru insecte și fungicide. Cu toate acestea, din cauza sezonului târziu, Robert a trebuit să renunțe la el - protecția lemnului a fost realizată manual și în etape. În timpul construcției casei, doar îmbinările buștenului cu buștenul și buștenii cu fundația au fost vopsite de mai multe ori. Adevărata impregnare nu a început decât câteva luni mai târziu.
Amândoi își amintesc că este foarte laborios și plictisitor. Pentru a proteja lemnul împotriva coroziunii biologice, au folosit un agent englezesc destinat renovării lemnului foarte vechi (monumente). Nu au economisit din costuri, deoarece doreau să fie siguri că vor distruge toate focarele de boală. Au folosit un compresor pentru a aplica impregnarea și în locuri sensibile - o seringă sau un pistol de ulei (unde se presupunea o injecție foarte precisă într-un anumit loc). Lucrările au durat 10 zile, 12 ore pe zi; cu siguranță, gazdele le-au condus singuri. Lemnul a fost fixat cu trei straturi de pregătire pe ambele părți ale buștenului. În următorii trei ani, până când pereții au fost izolați, au observat cum funcționează această metodă.În cele din urmă, au răsuflat ușurați. Gestionat la! Nu au existat focare vechi sau noi de boală a lemnului.
Cu toate acestea, trebuie extinsă.
Când cabana pădurarului stătea în locul său de odinioară, într-o poienă printre copaci înalți bătrâni, arăta frumos și proporțional cu împrejurimile. Din păcate, pe o pajiște plată și-a pierdut farmecul de odinioară. Acoperișul înalt, care fusese trăsătura și decorul ei distinctiv, a intensificat acum impresia de disproporție - clădirea a dominat pajiștea goală și i-a amintit lui Małgorzata de o casă pe picioarele corbii. Singura mântuire a fost extinderea care l-ar fi întins lateral. Creasta prelungirilor urma să fie coborâtă cu 1,5 m în raport cu vechea parte centrală a casei. Datorită acestui tratament, acoperișul s-a aplatizat și s-a despărțit.
În al doilea an de construcție, noi picioare legate de armătura existentă au fost turnate pe ambele părți ale lojei. Nu au fost planificate alte lucrări, deoarece clădirea se așezase doar pe o pajiște turbă, iar investitorii strângeau fonduri pentru extindere.
Părți noi, tâmplărie în stil vechi
Părți noi ale clădirii au fost în cele din urmă construite în al treilea an. Există, de asemenea, un pridvor la intrarea principală și o terasă acoperită în spatele casei.
- Când recreeam partea veche a casei, am vrut să folosim cel mai mult tehnologiile vechi de tâmplărie - explică Robert. - Acum am decis că piesele noi vor fi realizate folosind aceleași metode. De asemenea, am ascultat sfaturile tâmplarilor cu experiență și am făcut un așa-numit tavan ventilat, nu podea din beton.
Spațiile dintre picioarele continue din întreaga clădire au fost umplute cu un strat gros de lut expandat (20 cm), deasupra căruia se afla un gol de aer. În această parte „goală” a băncii, sunt planificate găuri de ventilație, protejate cu o plasă împotriva rozătoarelor. Apoi, pe fundație a fost așezat un tavan din grinzi de lemn (nou, impregnat cu vid). O plasă anti-rozătoare a fost cuie pe fundul grinzilor. Un strat de vată minerală (17 cm) a fost așezat pe el și a fost lăsat un spațiu de aer de 3 cm. Plăcile de film și OSB sunt așezate pe grinzi.
Pereții din bușteni sunt izolați din interior cu vată minerală de 15 cm grosime. O folie rezistentă la vânt este plasată pe stratul de izolație exterior. Fațadele exterioare din partea veche erau realizate din scânduri largi imitând bușteni reali, iar din interior pereții erau finisați cu tencuială uscată din gips-carton.
Structurile de tavan de deasupra parterului sunt realizate din grinzi de lemn de 140 × 40 mm pe care sunt fixate plăci OSB. Lamelele de lemn de 120 × 40 mm au fost agățate transversal de grinzi, pe umerașe de oțel, și un strat de 10 cm de lână minerală izolație acustică a fost plasat între ele (lăsând un spațiu de aer de 2 cm). De jos, tavanul este finisat cu plăci de ipsos.
Acoperișul este izolat cu vată minerală (20 cm). Pe lână - din interiorul camerelor - au fost așezate o folie de protecție la vapori și plăci de ipsos. În izolarea acoperișului nu există folie rezistentă la vânt și permeabilă la vapori. Robert a decis că nu era nevoie pe acoperișul lor - acoperit cu hârtie de gudron la îmbarcare și nouă straturi de cip Suwałki. Spațiul de aer de 3 cm dintre vata minerală și îmbarcare asigură funcția de ventilație și izolare. Pe de altă parte, Robert a decis să impregneze așchii în vid (le-a dus la o uzină de impregnare a lemnului) - dorea să aibă o garanție totală de calitate și durabilitate pentru următorii câțiva zeci de ani. El a decis că pacea merită creșterea cu 4% a costurilor acoperișurilor (atât costă impregnarea).
Małgorzata este foarte mulțumită de acoperișul din PAL; ea a preferat acest material natural față de plăci metalice sau șindrilă bituminoasă.
În opinia ei, a fost perfect pentru coafarea pe acoperiș - a reușit să „înmoaie” linia defectelor și să creeze o formă simplificată.
Modernitatea în vechea lojă a pădurarului
Małgorzata și Robert a presupus imediat că casa lor va fi echipată foarte modern.
- Am vrut să funcționeze ca o fermă confortabilă, „inteligentă” - spun ei.
Pentru Robert, cel mai important lucru a fost utilizarea unui recuperator cu un schimbător de căldură mecanic (încrucișat) și un schimbător de căldură la sol. Ca urmare, clădirea este foarte caldă și uscată. Robert crede că fiecare casă din lemn cu pereți izolați din interior ar trebui să aibă neapărat ventilație mecanică.
Casa este încălzită cu gaz propan-butan, dar uriașul rezervor alb de gaz a fost îngropat în terasamentul de pământ, deoarece nu se încadra în clădirile stilizate din lemn. Pentru a nu avea întreruperi în alimentarea cu apă caldă, gazda a ales un cuptor cu încălzire centrală cu funcție unică, cu un rezervor imens de 320 litri de apă (o cadă foarte mare de 360 litri). O sursă suplimentară de căldură în interior este șemineul cu distribuție de căldură la primul etaj. Are șemineu cu două geamuri orientate spre sufragerie și living.
Apa din fântână este curățată de două filtre, iar canalizarea este evacuată într-o instalație de tratare a gospodăriei cu trei camere. În caz de întrerupere a curentului electric, în afară de o plită ceramică (cu care Małgosia s-a obișnuit în oraș), în casă a fost instalată și o mică sobă cu gaz cu două arzătoare.
Alte soluții interesante
O mulțime de nisip a fost adus în interiorul casei, așa că Małgosia a renunțat la podele din lemn. A ales parchet laminat de bună calitate - durabil și ușor de instalat. Pentru a suprima zgomotul pașilor caracteristici panourilor, împreună cu Robert, a decis să folosească plăci de celuloză (verzi, cu grosimea de 6 mm) în loc de spumă poliuretanică subțire. Au făcut un lucru similar cu tavanele - în timpul construcției lor, au introdus benzi de placă de celuloză sub plăcile OSB în punctele de contact cu grinzile de tavan.
Vechile ferestre cu arcuri au fost înlocuite cu cele moderne, din lemn, cu un coeficient de transfer termic foarte bun. Proprietarii le-au comandat ca și cele anterioare, cu aceeași dimensiune și cu aceleași diviziuni. Ei și-au vopsit cadrele în două culori: exteriorul este verde smarald, iar interiorul - alb. Se potrivesc stilului scandinav ales de Małgosia.
Inițial, nu exista vestibul în clădire. A fost un dezavantaj destul de mare, mai ales iarna când vântul era puternic. Małgorzata a găsit o soluție pentru aceasta - a proiectat o ușă glisantă pe marginea holului interior deschis și a sufrageriei. Vara sunt împrăștiați, pentru că proprietarilor le place să vadă pajiștile din spatele casei din prag, iar iarna sunt închise pentru a crea un vestibul personalizat. Doamna casei a proiectat, de asemenea, uși duble glisante între hol și camera cazanului pentru a atenua sunetul unui hidrofor puternic.
Robert nu a uitat să instaleze o ușă de incendiu între garaj și camera cazanelor.
În spatele clădirii, proprietarii au săpat două iazuri mari pentru a scurge zona umedă. Își îndeplinesc rolul perfect - apa de pe teren a scăzut semnificativ și au câștigat o zonă de lounge frumoasă.
***
Exemplul lui Małgorzata și Robert demonstrează că chiar și o casă veche din lemn poate aduce multă bucurie și poate deveni un impuls pentru soluții originale de construcție. Nimic nu stă în calea transformării acestui tip de clădire într-o casă modernă și funcțională. Ar ajunge acum proprietarii anteriori să-și cunoască micuța lor pădure?

Ajutați dezvoltarea site -ului, împărtășind articolul cu prietenii!

Posturi Populare

Modele interesante de ... umerașe

Articolele de zi cu zi, cum ar fi umerașele, pot avea o formă mai interesantă decât cele pe care le cunoaștem. Ele pot fi, de asemenea, mai convenabile de utilizat.…

Porțelan modern

Vesela din porțelan nu este doar modelele clasice din dulapurile bunicii…

Porțelan muzical

Colecția a fost inspirată din muzica celor mai mari compozitori polonezi.…